אזור אישי

התחדשות עירונית: פערי אמון ואי הבנות – למה בעלי דירות חוששים לחתום?

מחקרים וניסיון מעשי מלמדים כי הסיבות העיקריות שבעלי דירות חוששים לחתום הסכם התחדשות עירונית אינן קשורות בהכרח לתמורות  שהם מקבלים במסגרת הפרויקט , לדוגמה גודל הדירה, שטח המרפסת או המפרט הטכני שניתן להם בפנים הדירה,  אלא בעיקר החששות . נובעים מחוסר הבנה של ההסכם ומפחד מלוחות זמנים ארוכים בקשר להוצאתו לפועל של הפרויקט.

חוסר הבנה של ההסכם: מחסום מרכזי ורגשי

בעלי דירות רבים חוששים לחתום על הסכם משפטי מחייב לביצוע פרויקט התחדשות עירונית, , שכולל. מונחים משפטיים מורכבים, פרטים טכניים ונספחים ארוכים אשר עלולים ליצור תחושת בלבול, חוסר אונים ואי ודאות. חשוב להבין כי מעבר לחוסר ההבנה הטכני, קיים גם מחסום רגשי, שהוא נובע בעיקר מהפחד להתחייב בעסקה כל כך משמעותית בקשר לדירה שלהם, כאשר לרוב הוא הנכס היחידי שיש בידיהם. בעלי דירות חוששים מ"אותיות קטנות" ומהשלכות עתידיות שאינן ברורות להם, ובעיקר מנסים להימנע מלקבל החלטה שעלולה לפגוע בהם.

פחד מלוחות זמנים ארוכים: חשש מוצדק ומוחשי

אכן פרויקטים של התחדשות עירונית עלולים להימשך שנים רבות, לעיתים אף יותר מהמתוכנן. לא פעם עולה חשש מקרב בעלי דירות שהיזם "יחזיק" אותם והם יהיו קשורים איתו למשך תקופה ארוכה ללא יכולת לסיים את ההתקשרות איתו  ומבלי שיוכלו לבצע פעולות או שינויים בדירה שלהם, לפי שיקול דעתם. חשש זה מוחשי במיוחד עבור דיירים מבוגרים, שחוששים שלא יזכו כלל ליהנות מהדירה החדשה ולפיכך אין להם סיבה שתצדיק את התקשרותם בהסכם שכזה. .

התמודדות עם החששות: שקיפות, הסברים, זמינות ותקשורת רציפה

למרות שלא ניתן לשלוט לחלוטין בלוחות הזמנים, מטבע הדברים, שהתהליך הוא ארוך ומורכב אולם כן ניתן להתמודד עם אותן חששות של בעלי הדירות באמצעות מתן מענה והסברים, שקיפות, זמינות ותקשורת רציפה.

  • שקיפות מלאה: חשוב לספק לבעלי הדירות את כל המידע הרלוונטי , כולל פרטים על ההסכם, לוחות הזמנים, התמורות, תוכניות בנייה, ערבויות, ביטוחים ועוד.
  • הסברים פשוטים וברורים: יש להסביר את ההסכם בצורה ברורה ופשוטה, להימנע משימוש במונחים משפטיים מורכבים, ולהשתמש בשפה נגישה וברורה.
  • זמינות גבוהה: יש להיות זמינים לשאלות וחששות של בעלי הדירות, לספק להם מענה מהיר ומקצועי, ולקיים פגישות הסברה ועדכונים שוטפים.
  • תקשורת רציפה: יש לשמור על קשר רציף עם בעלי הדירות לאורך כל התהליך, לעדכן אותם על התקדמות הפרויקט, ולשתף אותם בקבלת החלטות משמעותיות.

היבט רגשי: הבנה, הכלה ותמיכה

במקרים רבים, החששות של בעלי הדירות נובעים מהיבט רגשי, ולא רק משיקולים כלכליים או מתוספת מ"ר כזו או אחרת לשטח הדירה שלהם. בעלי דירות רבים חוששים "לתת" את הנכס היחידי שיש להם ליזם, ולאפשר לו להרוס את הדירה. הרבה פעמים נשמע מצידם את השאלה, מה יקרה במצב בו תהיה מניעה ליזם לסיים את הפרויקט? , הם אכן מצויים בבחשש גדול שהם יישארו בסופו של דבר,בלא כלום. לכן, חשוב קודם כל להפגין הבנה והכלה לתחושות האלה, לספק לבעלי הדירות תמיכה רגשית לאורך התהליך, ולתת מענה לחששותיהם באופן רגיש וסבלני.. כמו כן ובעיקר, לשקף להם את המנגנונים השונים שקיימים הן בהסכם והן על פי חוק אשר מטרתם להגן עליהם ועל זכויותיהם. .

תקשורת טובה: מפתח להצלחה ושיתוף פעולה

תקשורת טובה בין עורך הדין, נציגות הדיירים ובעלי הדירות היא המפתח להצלחה. יש להיות סבלניים, קשובים וזמינים, להעביר את המידע בצורה ברורה ונגישה, ולשתף את בעלי הדירות כחלק בלתי נפרד, בתהליך קבלת ההחלטות.

לסיכום, חששות בעלי דירות בהתחדשות עירונית נובעים בעיקר מחוסר הבנה של ההסכם ומפחד מלוחות זמנים ארוכים. ניתן להתמודד עם חששות אלו באמצעות שקיפות, הסברים, זמינות, תקשורת טובה, הבנה והכלה.

עוד במגזין KCB